Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, μεταξύ 27 και 31 Ιουλίου, στην Αγία Νάπα, το Συνέδριο «Repowering EU – Challenges and Opportunities Ahead». Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, το Wilfried Martens Centre for European Studies, τη Φοιτητική Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS) και τη Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν άνω των 70 συνέδρων από όλη την Ευρώπη και από χώρες της περιοχής. Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αφορούσε την ενεργειακή κρίση, μεταξύ άλλων, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Κύπρος στο μεγάλο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ομιλητές ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην Πρόεδρος του EDS κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, η Υπουργός Ενέργειας κα. Νατάσα Πηλείδου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς και ο Project Manager της EuroAsia Interconnector, κ. Σωτήρης Κυπριανού.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο οι σύνεδροι πραγματοποίησαν επίσημες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου, και άλλους κρατικούς αξιωματούχους καθώς και οργανωμένα σύνολα.

Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Κύπρο, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τις αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα ενώ μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου παρέδωσαν καταδικαστικό ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης των Βαρωσίων και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη.

Απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος των συνέδρων για το Κυπριακό πρόβλημα ήταν η επιθυμία τους όπως προμηθευτούν με υλικό έτσι ώστε να το προωθήσουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις χώρες τους.

Τέλος είμαστε περήφανοι αφού κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, η δικιά μας Κατερίνα Κυριάκου, κατάφερε να εκλεγεί, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης Αντιπρόεδρος του EDS, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Ιάκωβο Ιακώβου, τον οποίο συγχαίρουμε για την πετυχημένη θητεία και τον ευχαριστούμε για όλα όσα κατάφερε και προσέφερε.

Η αποτελεσματική συμμετοχή μας στη μεγάλη μας Ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά μια προσπάθεια πολλών χρόνων την οποία έχουμε στόχο να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε.