Μεταξύ 24-27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 50 νέων από όλη την Ευρώπη και από χώρες της περιοχής. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) σε συνεργασία με το Konrad Adenauer Foundation (Konrad-Adenauer-Stiftung) Ελλάδας – Κύπρου και το Wilfried Martens Centre for European Studies (WMCES). Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου έφερε τον τίτλο, “Keys to Peacebuilding: Europe’s duty to lead”.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών η αποστολή μετέβη στη Λευκωσία όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Europe’s duty to lead», με ομιλητές τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τη συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος του YEPP και Ευρωβουλευτής, κα. Lidia Pereira.

Στη συνέχεια η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεναγήθηκε σε έργα του Δήμου Λευκωσίας από την Προέδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, κα. Ελένη Λουκαΐδου και επισκέφτηκε το κέντρο Αριστείας CYENS όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το κέντρο και την έρευνα του καθώς και για τις δράσεις του ‘Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος’ από τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Γιώργο Δανό.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, καλωσόρισε τους συνέδρους στο χώρο του Δημαρχείου όπου παρουσίασε τις προκλήσεις που έχει η μοιρασμένη πόλη της Λευκωσίας, τους  ενημέρωσε για το όραμα για μια ενωμένη Λευκωσία και πως ο Δήμος εργάζεται εντατικά για την αναζωογόνηση του ιστορικού της κέντρου για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες. Στο Δημαρχείο οργανωθήκαν δύο συζητήσεις.

Η πρώτη συζήτηση είχε ως θέμα  «Digitalisation in times of crises” στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Δρ. Στυλιανή Πετρούδη, Προϊστάμενη του Γραφείου Έρευνας του Κέντρου Αριστείας CYENS. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χριστόδουλος Ιωάννου, πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του YEPP. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στην προσβασιμότητα και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε το κυπριακό και συγκεκριμένα: “Understanding the Cyprus Conflict: Implications for Peacebuilding”. Ομιλητές ήταν ο κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαυκού Κληρίδη και ο κ. Άγις Δίγκας, Αντιπρόεδρος  του  Renewable Energy Sources Operator (DAPEEP SA). Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΔΗΣΥ, κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου. Οι σύνεδροι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόβλημα αφού πέραν της ενημέρωσης που έλαβαν μέσα από τη συζήτηση, περπάτησαν κατά μήκος της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία και αντιλήφθηκαν το εθνικό μας πρόβλημα ιδίοις όμμασι.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε μία συμβολική πράξη με την Πρόεδρο του YEPP και Ευρωβουλευτή κα Lidia Pereira, όπου φύτεψαν μια ελιά ως σύμβολο ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κύπριους αλλά και για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Νεοφύτου απηύθυνε ομιλία ενώπιον της ολομέλειας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ως Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη διεξαγωγή του εν λόγω πανευρωπαϊκού συνεδρίου στην Κύπρο που αποτελεί τη δεύτερη πανευρωπαϊκή διοργάνωση εντός του έτους 2022 η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, μετά και από τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Φοιτητικής Νεολαίας του ΕΛΚ (EDS) στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο.

Η αποτελεσματική συμμετοχή μας στη μεγάλη μας Ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά μια προσπάθεια πολλών χρόνων την οποία έχουμε στόχο να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε.