Την Πέμπτη 12/05/2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και του κλάδου συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ επί τη ευκαιρία της πρόσφατης ημέρας της «Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών» που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου.

Στην εκδήλωση απηυθύναν χαιρετισμό η κα. Μαρία Δώδου από τον Κλάδο Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ, ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε με βίντεο-μήνυμα, η Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα An Hermans.

Ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Αντώνης Δημητριάδης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου, ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και η κα Αναστασία Ανθούση, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Οι ομιλητές μοιράστηκαν σημαντικές σκέψεις που αφορούν την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο αλλά και η παροχή των κατάλληλων εργαλείων ώστε η ψηφιακή επανάσταση να μη δημιουργήσει ανισότητες στις κοινωνίες μας, ιδίως σε ότι αφορά τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες για ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών και γνωστικών ικανοτήτων ώστε τα άτομα 3ης ηλικίας να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν και να αξιολογούν το περιεχόμενο των πληροφοριών που συναντούν στο διαδίκτυο ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να μην επηρεάζεται η κρίση τους από ψευδείς ειδήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ομιλητές ανέφεραν ότι για να γεφυρώσουμε το λεγόμενο χάσμα γενεών, πρέπει να δοθούν νέες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στους νέους μας – ευκαιρίες οι οποίες θα προκύψουν με την έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στη ψηφιακή οικονομία και σε νέες δεξιότητες αφού θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες των νέων μας.

Τέλος αναγνωρίστηκε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Κυβέρνηση αφού η ενεργός γήρανση είναι ένα θέμα στο οποίο έχει στοχοπροσηλωθεί θέτοντας ψηλά στις προτεραιότητές της την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των ατόμων 3ης ηλικίας, με δράσεις που να ενισχύουν παράλληλα την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Μερικά παραδείγματα είναι η παροχή προσβάσιμων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, η διασφάλιση επαρκών εισοδημάτων για τους ηλικιωμένους μέσω συστημάτων συνταξιοδότησης και μηχανισμών υποστήριξης των ηλικιωμένων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων για μεγαλύτερη εμπλοκή στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα, η προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης με τη λειτουργία κέντρων υποστήριξης ηλικιωμένων αλλά και διάφορα άλλα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση και τα οποία ανέλυσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Αναστασία Ανθούση.

Πρεσβύτεροι και νέοι θέσαμε ως στρατηγικό μας στόχο τη συμβολή όλων των μερών στην αντιμετώπιση του χάσματος, δημιουργώντας τις απαραίτητες μορφές συνεργασίας μεταξύ των γενεών – που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση καθώς και την αμοιβαία υποστήριξη και μεταβίβαση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών.

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού προσβλέπει στην περαιτέρω μελλοντική συνεργασία των οργανώσεων μας και σε πολλές άλλες κοινές μας δράσεις.