Η ιστορία μας γεμάτη με κατακτητές. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, τα μεγαλύτερα δείνα που προκλήθηκαν στον τόπο μας, εκκολάφθηκαν και δημιουργήθηκαν από εμάς τους ίδιους. Άλλοτε δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες και άλλοτε δίνοντας την αφορμή που κάποιοι έψαχναν. Εμφύλιοι, διχόνοια χωρίς να υπάρχει κάτι να χωρίσουμε, γινόμασταν πιόνια έτοιμα να αυτοκαταστραφούν. Με πολιτικές τύπου ” διαίρει και βασίλευε΄΄, καταφέραμε να γίνουμε ευάλωτοι, πέφτοντας στην παγίδα, και κάνοντας αυτό που πολλοί στρατοί δεν κατάφεραν.

Η αλήθεια είναι ότι, ποτέ σαν Έλληνες, δεν θελήσαμε να οικειοποιηθούμε κάτι που δεν ήταν δικό μας. Ότι διεκδικούμε, μας ανήκει, το εξυμνούν εξάλλου τα ιστορικά μας μνημεία. Όλα λοιπόν ανήκουν στο ελληνικό έθνος, παραξάμε πολιτισμό για όλους, όχι μόνο για εμάς. Ποτέ δεν κάναμε επεκτατική πολιτική, με εξαίρεση τον Μέγα Αλέξανδρο, που θεωρείται ο μοναδικός Έλληνας που άσκησε επεκτατική πολιτική. Αν και κατά την γνώμη μου δεν επιβλήθηκε κυρίως με βία, αλλά με τον πολιτισμό του. Ως εκ τούτου τον υποδέχονταν ως λυτρωτή στις πόλεις που κατακτούσε, έκανε τους ίδιους άρχοντες, σεβόταν την θρησκεία, έθιμα και παραδόσεις. Για αυτόν, εξάλλου, ” Ένας κακός Έλληνας είναι ο χειρότερος ξένος, και ένας καλός ξένος ο καλύτερος Έλληνας. ” Η ιερότερη κληρονομιά είναι ο πολιτισμός μας, είμαι περήφανος για τους προγόνους μας, δημιούργησαν τον πολιτισμό και διδάξαν ολόκληρη την υφήλιο, εξού και ΄΄Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος΄΄. Περήφανος και για αυτούς που άντεξαν να διατηρήσουν, γλώσσα και θρησκεία μετά από χρόνια σκλαβιάς. Ελληνισμός, λέξη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πολιτισμό, για αυτό άλλωστε είναι τιμή σε κάποιον να ονομάζεται Έλληνας.

Ανασκοπώντας την ιστορία και παρατηρώντας τον τρόπο που χάθηκαν εδάφη (΄΄οι χαμένες αλύτρωτες πατρίδες΄΄). Το συμπέρασμα είναι πως, ΄΄ο πραγματικός εχθρός, είμαστε εμείς. ΄΄ Στην Κύπρο έχουμε την μοναδική ευκαιρία να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, πιθανότατα, τα εγγόνια μας να μην ζουν σε ένα κράτος ανεξάρτητο, με πλειοψηφία τους Ελληνοκύπριους. Είναι ευρέος αποδεκτό ότι η Τουρκιά, είναι μία υπερδύναμη ικανή για τα πάντα, και αν δεν λύσουμε το κυπριακό, θα αρχίσει πολίτικη προβολής και αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ξέρουμε καλά πως το σωστό και ηθικό, μπροστά στα συμφέροντα των κρατών δεν επικρατεί. Δεν ήμουν ποτέ ηττοπαθής, αλλά πάντα αρέσκομαι να είμαι ρεαλιστής. Σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους ισοδυναμεί ίσως, με το απεφχθέο σενάριο ένωσης Ψευδοκράτους – Τουρκιάς (Ποσό θα αντέξουν τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά από 80 εκατομμύρια Τούρκους;).

Η λύση θα είναι συμβιβασμός, όμως θα εξασφαλίζει τον ελληνισμό ως πλειοψηφία στο νησί, θα κλειδώσει την Τουρκιά στο να αποδεχτεί ότι, η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, σύμβολο Ειρήνης, και δεν έχει κανένα λόγο στα εντός του. Δεν τρέφω αυταπάτες, για τέλεια και καλοραμμένη λύση στα θέλω του καθενός. Εξάλλου, απολύτως δίκαιη λύση δεν μπορεί να ύπαρξει, κι ας δώσουμε σιγά σιγά τέλος στα ΄΄ απατηλά όνειρα ΄΄. Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε λύση όπου, στην ολότητα της, θα μπορεί να είναι βιώσιμη και λειτουργική, που να προνοεί για προβλήματα που πιθανόν να υπάρξουν. Σημαντικό επίσης, μετά από μια μεταβατική περίοδο, να υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι μέσα στον χρόνο, φτιάχνοντας το δικό μας νομικό σύστημα, μέσα από τις δίκές μας κοινωνικές ανάγκες, που να αντικατοπτρίζει την δική μας κουλτούρα, παρά τα κατά καιρούς ΄΄φορεμένα΄΄ δοτά συντάγματα. Η μοναδική λύση που είναι βιώσιμη, είναι η ΔΔΟ, γ΄ αυτό και την στηρίζω, καθώς οι ζώνες, θα είναι ωφέλιμες, ιδιαίτερα κατά την συνύπαρξη της πρώτης περιόδου.

Ίσως το δύσκολο, να μην είναι η υπερψήφιση ενός πιθανού δημοψηφίσματος λύσης, άλλα να το αποδεχτούμε, να το στηρίξουμε, προστατεύοντας την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, από μεμονωμένα ακραία κοινωνικά φαινόμενα, που σίγουρα υπάρχουν εκατέρωθεν, και θα θελήσουν να πολεμήσουν την λύση, φέρνοντας την οριστική καταστροφή.

Στην Κύπρο΄΄σήμερα΄΄,  έχουμε μια, και μοναδική ευκαιρία, να γίνουμε ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμβολο Ειρήνης. Ας αποδείξουμε πόσο πολιτισμένοι είμαστεΑς δούμε τα χιλιάδες κοινά που μας ενώνουν. Ας είμαστε εμείς η αλλαγή, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.


αντρέας

Ανδρέας Ταουξίης

Μέλος Ανωτάτου Συμβουλίου ΝΕ.ΔΗΣΥ