Μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των 27 χωρών-μελών για το σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών τους, από τις συνέπειες της πανδημίας. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν έντονες και δοκίμασαν τη συνοχή της Ε.Ε, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Το ποσό των επιχορηγήσεων μειώθηκε από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ της αρχικής πρότασης στα 390 δισεκατομμύρια, σε σχέση με το δανεισμό, παρά ταύτα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, αφού τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ορισμένα κράτη, οι «φειδωλοί», ήθελαν ουσιαστικά να μπλοκάρουν εντελώς τις επιχορηγήσεις.

Μέσα από τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημαντική στήριξη πέτυχε και η Κύπρος μας, η οποία θα επωφεληθεί με ένα ποσό πέραν των 2.7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, το ποσό των 1.451 δισεκατομμυρίων, θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέραν της σημαντικής οικονομικής στήριξης που θα λάβει η χώρα μας, με παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, συμπεριλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, το ποσό που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, θα παρέχεται υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές θα επιδεικνύουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.

Ως Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίηση μας τόσο για την στάση που κράτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την ιστορική συγκυρία μέσω του δημοσιονομικού πακέτου, αλλά και προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πολυεπίπεδη προσπάθεια και επιτυχία του για την εκπλήρωση των στόχων που έθεσε η Κύπρος.

Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2020