Συπληρώνονται σήμερα 65 χρόνια, από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955.

Αποτίουμε  φόρο τιμής στους αγνούς Έλληνες της Κύπρου που με τη θυσία τους, γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνισμού. Η γένεση και η εξέλιξη του αιτήματος για ένωση με την Ελλάδα -με αποκορύφωμα το 1955- αποτέλεσε τη γενεσιουργό δύναμη για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Τα κίνητρα των αγωνιστών ήταν αγνά και καθαρά, «Ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα».

Το δικαίωμα της ελευθερίας και το ασύλληπτο ανήσυχο πνεύμα των υποταγμένων δεν άργησε να εξελιχθεί σε σπίθα και πίστη στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον Άγγλο κατακτητή. Το όραμα ήταν κοινό, οι Έλληνες της Κύπρου πιστοί στα εθνικά τους ιδεώδη πολέμησαν για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ο αντιαποικιακός αγώνας πήρε παλλαϊκή μορφή, με τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού σε ποικίλες μορφές αντίστασης. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, το τελευταίο και πιο μακροχρόνιο αλυτρωτικό κίνημα της νεοελληνικής ιστορίας, οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα 65 χρόνια μετά, η Κυπριακή Δημοκρατία χαίρει τις δάφνες της ελευθερίας μόνο στη μισή πλευρά του νησιού, υπό την απειλή της εθνικής της κυριαρχίας. Η χώρα μας, θύμα της εισβολής του τουρκικού καθεστώτος από το 1974, παλεύει να διεκδικήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Είναι καθήκον και χρέος μας, εμείς η νέα γενιά, να είμαστε οι συνεχιστές των αγώνων δικαίου και προασπιστές του δημόσιου συμφέροντος, του κοινού συμφέροντος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, το χρωστάμε άλλωστε στα παλληκάρια μας του 1955 -1959.