Select Page

Το κυπριακό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των σαράντα ενός  και  πλέον ετών οπού η πατρίδα μας τελεί υπό κατοχή, υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για να βρεθεί  μία λύση στο εθνικό μας ζήτημα, με ύστατη το σχέδιο Ανάν  στο οποίο ο κυπριακός λαός ανταποκρίθηκε αρνητικά, απορρίπτοντας έτσι ακόμα μια ευκαιρία επίλυσης.

Όποτε οι εξελίξεις  για το κυπριακό είναι στο επίκεντρο, οι διαμάχες για το ποια είναι η σωστή  λύση είναι αναπόφευκτες. Είναι στα αλήθεια λογικό, όταν το εθνικό μας ζήτημα βρίσκεται σε λήθαργο, οι πολιτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε σχεδόν πλήρη συνεννόηση, ενώ όταν το κυπριακό  πέρνα από μια κρίσιμη  καμπή να δημιουργούνται διαφωνίες; Αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί είτε με το γεγονός ότι τα δεδομένα στο εθνικό μας ζήτημα μεταλλάσσονται  είτε με το ότι οι πολιτικές δυνάμεις αλλάζουν τις θέσεις τους στο κυπριακό με μοναδικό γνώμονα τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Κατά την δική μου άποψη, οι πλείστοι οι οποίοι μεταλλάσσονται υποφέρουν από το φαινόμενο του χαμαιλέοντα και κατ’ επιλογή πολλές φορές υπονομεύουν την όποια λύση του κυπριακού γιατί κατά την άποψη τους θα βλάψει είτε τα προσωπικά είτε τα κομματικά τους συμφέροντα. Πως μπορεί η ΕΔΕΚ για χρόνια να αποδέχεται τη ΔΔΟ στα εθνικά συμβούλια, ενώ τώρα που οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη να την απορρίπτει; Είναι δυνατόν κάτι το οποίο ήταν σταθερό για 40 πλέον χρόνια να έχει αλλάξει ή μήπως ο κ.Σιζόπουλος βλέπει στον ορίζοντα μια κομματική ζημιά;

Στην επικαιρότητα τώρα βρίσκεται η παραίτηση της κ. Θεοχάρους γιατί δήθεν διαφωνεί με τις πολιτικές του ΔΗ.ΣΥ σχετικά με το κυπριακό. Αλήθεια η κ.Θεοχάρους τον Μάιο του 2014 πριν θέσει την υποψηφιότητα της στις ευρωεκλογές, δεν είχε διαβάσει τις θέσεις του ΔΗ.ΣΥ για το κυπριακό οι οποίες είχαν κατατεθεί από τον Φεβρουάριο και  στις οποίες ο ΔΗ.ΣΥ συμφωνούσε με το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Έρογλου; Αν ναι, τότε και η κ. Θεοχάρους ίσως να πάσχει από το φαινόμενο του χαμαιλέοντα, αν όχι τότε η κ. Θεοχάρους  φέρει ακέραια  την ευθύνη για την δική της άγνοια. Αν η κ.Θεοχάρους ταυτιζόταν καλύτερα με τις θέσεις το ΔΗ.ΚΟ στο κυπριακό, γιατί δεν βρισκόταν στον δικό του συνδυασμό τον Μάιο του 2014;

Κατά τη δική μου άποψη το εθνικό μας ζήτημα δεν είναι θέμα το οποίο προσφέρεται για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Η μετάλλαξη των πολιτικών θέσεων στο ζήτημα του κυπριακού ενέχει πολλούς κινδύνους εφόσον η ενότητα στο εσωτερικό μπορεί και θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά εργαλεία για την εκάστοτε κυβέρνηση. Το εθνικό μας ζήτημα απαιτεί την σοβαρότητα και την ανιδιοτέλεια όλων μας.


 

ΚΟΤΣΙΟΣ

 

 

Του Κωνσταντίνου Γεωργίου | Πρόεδρος ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΑΝ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ