Select Page

Ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δε μένει στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον.

Τις πλείστες φορές, ακούγοντας τη λέξη νέος καταργούμε τη σχέση αυτού με την πολιτική ή ακόμα και οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου. Να τονίσω όμως σε αυτό το σημείο, το να είσαι νέος, δεν αποτελεί το διαβατήριο στην είσοδο των συνόρων της πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τους νέους να αρθρώνουν τις δικές τους απόψεις, είτε θετικά είτε κατεγγελτικά διεκδικώντας παράλληλα θέσεις σε αξιώματα για να προωθήσουν τις απόψεις τους σε ένα ισότιμο κράμα μεταξύ παλιού και νέου στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Η κοινωνία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ορμή αυτή των νέων και ενισχύσει την προσπάθεια τους, γιατί όταν το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας φωνάζει «παρών», σημαίνει ότι φωνάζει για το μέλλον, σημαίνει ότι φωνάζει για την ελπίδα. Το νέο για να ευδοκιμήσει θέλει φίλους, χρειάζεται στήριξη και να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες, τουναντίον.

Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει η ίδια, η νέα γένια την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών. Μια πιο διερευνητική και όχι απλή ματιά επιβεβαιώνει ότι οι νέοι δεν είναι απλά, για να γεμίζουν τα ψηφοδέλτια.

Η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ πολιτικής και νεολαίας, θα δώσει… «τόπο στην οργή» και δικαίωμα στο όνειρο.

Σταύρος Πιερουλλή
Αντιπρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ