Πρόσφατα ακούσαμε δια στόματος του Ευρωβουλευτή και Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, την αποδοχή της πρότασης για την ενιαία ευρωπαϊκή κάρτα νέων από τον επίτροπο της ΕΕ κ. Navracsics, υπεύθυνο για θέματα Νεολαίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Η πρόταση αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2021 γεγονός το οποίο μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, όχι μόνο για τα προνόμια που θα παρέχει στους Ευρωπαίους φοιτητές αλλά και γιατί η επίτευξη της πρότασης θα επιφέρει διπλό όφελος. Μάλιστα, η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί και νωρίτερα αφού ασκούνται πιέσεις ούτως ώστε να εφαρμοστεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης Επιτροπής το 2019.

Η ανάγκη της κάρτας έχει προκύψει από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη δική τους για να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα σπουδών. Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους που αποφέρουν οφέλη στους φοιτητές όπως το ότι μαθαίνουν ξένες γλώσσες, διευρύνουν τους ορίζοντες τους και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το καταλληλότερο για αυτούς Πανεπιστήμιο ανάλογα με το τι θέλουν να σπουδάσουν. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες φοιτητές στην Ευρώπη, οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus και Erasmus+  γεγονός που φανερώνει τη τεράστια κινητικότητα των φοιτητών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές δυσκολεύονται να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες για τις σπουδές τους, μια κάρτα η οποία θα παρέχει διευκολύνσεις κρίνεται ως κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Όσον αφορά τις διευκολύνσεις και τα δικαιώματα που θα παρέχει στους φοιτητές η εν λόγω κάρτα, θα ξεκινούν από τη παροχή δωρεάν πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Σημαντικές Εκπτώσεις στις Φοιτητικές Αγορές, τη κάλυψη στην Αγορά Βιβλίων, Χρήση Διαδικτύου, πιθανές επιστροφές Φόρων και πολλά άλλα, που θα διευκολύνουν σημαντικά τους Φοιτητές. Η κάρτα αυτή θα απλοποιήσει τη μαθησιακή κινητικότητα των φοιτητών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταυτοποιούνται εύκολα σε οποιοδήποτε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, διευκολύνοντας την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών για τους φοιτητές σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και επιτρέποντας την απρόσκοπτη μετάβαση από ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλο. Ακόμα, θα γίνει προσπάθεια εξασφάλισης εκπτώσεων σε ναύλα πράγμα που θα ωφελήσει αφάνταστα και τους Κύπριους φοιτητές, αφού το γεγονός ότι είμαστε νησί δε μας επιτρέπει τη διακίνηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλα μέσα εκτός του αεροπλάνου.

Στην αρχή του άρθρου έγινε αναφορά για το διπλό όφελος που θα αποφέρει η ενιαία ευρωπαϊκή κάρτα, πέραν των προνομιών που θα παρέχει. Αναφέρομαι σε διπλό όφελος για το λόγο ότι με την υλοποίηση αυτής της πρότασης επιτυγχάνονται δύο σημαντικοί άξονες. Ο πρώτος είναι ότι η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να δείξει την ευαισθησία και την ανθρωπιστική της πλευρά σε μια ευάλωτη ομάδα όπως είναι οι νέοι σε μια σημαντική φάση της ζωής τους και από την άλλη πλευρά οι νέοι μπορούν να νιώσουν πιο κοντά τους την Ε.Ε. περιορίζοντας έτσι σε ένα βαθμό το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί σε ένα ορισμένο σημείο η κριτική αλλά και η αποστασιοποίηση των νέων από την Ε.Ε.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός παράγοντας που θα αποφέρει όφελος με την εφαρμογή της ενιαίας Ευρωπαϊκής κάρτας είναι ότι  ένα “μικρό” κράτος μέλος της Ε.Ε. όχι μόνο καταθέτει προτάσεις, αλλά γίνονται αποδεκτές και υιοθετούνται από τα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνουμε ότι αξιοποιούμε στο έπακρον την μικρή αλλά σημαντική εκπροσώπηση που έχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο με τους 6 Ευρωβουλευτές σε σχέση με άλλα κράτη μέλη που κατέχουν υπερδιπλάσιες θέσεις. Η Κύπρος δεν είναι εκεί απλά για να εκπροσωπείται, αλλά δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Γιώργος Οικονομίδης

Πρόεδρος Ε.Ε. Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία