Το 1976 στον απόηχο ίσως της πιο τραγικής στιγμής στη ιστορία του τόπου, ο ηγέτης που σήκωσε στα πόδια της την γονατισμένη πατρίδα, ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε κλίμα ιδιαίτερα έντονου αναστοχασμού και με στόχο τη στήριξη της λαβωμένης δημοκρατίας το νέο αυτό κόμμα πορεύτηκε στις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά η πατρίδα μας μετράει τις πληγές από άλλη μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της και η επέτειος της ίδρυσης του ΔΗΣΥ μας βρίσκει εκ νέου σε μια προσπάθεια αναστοχασμού όπου η ενεργή, επίμονη και συστηματική εξέταση της κάθε πεποίθησης γίνεται αφορμή για την τοποθέτηση καινούριων στόχων μπρός σε νέες προκλήσεις. Το γενναίο αύριο και μια σαστισμένη νέα γενιά αποτελούν για την Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού το εφαλτήριο για αυτούς τους στόχους και όχι για πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες. Η άοκνη δουλειά που απαιτείται για την ευόδωση των στόχων μας θα σταθεί, στο σημείο αυτό – σταθμό στην ιστορία της παράταξης μας, για μια αναγκαία ενδοσκόπηση στην πορεία μας ως εδώ.

Το πολιτικό γραφείο της παράταξης, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ιστορία του, αποφάσισε να σχεδιάσει 40 συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα τόσο την ιστορική αναδρομή της παράταξης, όσο και τον διάλογο και το βήμα κριτικής που θέλει να δώσει στους νέους.