Συμπληρώνονται σήμερα  36 χρόνια από τότε που η τουρκική πλευρά προχώρησε στην παράνομη και κατ’ αυθαίρετο ισχυρισμό, ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δήθεν ξεχωριστού κράτους.

Μοναδική νόμιμη οντότητα σε αυτή την χώρα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελεί χρέος όλων μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό σε κοινά αποδεχτή λύση.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου με γνώμονα τη σωτηρία της πατρίδας μας οφείλει να πορευτεί στις ατραπούς του καθήκοντος για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς αλλά και για τις επερχόμενες γενιές σε τούτη τη μαρτυρική νήσο.

Παράλληλα, τονίζουμε τη σημασία συνέχισης των προσπαθειών για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου, βασισμένοι στα αποτελέσματα και στο διπλωματικό «κεκτημένο» για μια βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Η.Ε., αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

 

Λευκωσία 15 Νοεμβρίου 2019