Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-governance) με στόχο το ριζικό μετασχηματισμό των υφιστάμενων διαδικασιών και για να καταστεί η δημόσια διοίκηση αποδοτικότερη και πιο αποτελεσματική στη διεύρυνση της συμμετοχικότητας στις εκλογικές διαδικασίες, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μίας εφαρμογής (app) για την εγγραφή στους εκλογικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού.

H δημιουργία μιας απλοποιημένης εφαρμογής για έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου, θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η άνεση των νέων με τη τεχνολογία, η αποφυγή της ταλαιπωρίας και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αποτελούν σημαντικοί παράγοντες για ένα νέο να επιλέξει τη συγκεκριμένη εφαρμογή έκδοσης του εκλογικού του βιβλιαρίου. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού.

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού περνά μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες προς όφελος του πολίτη. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας λειτουργικής και φιλικής εφαρμογής, μεταξύ πολλών και πολύπλευρων άλλων θετικών επιδράσεων χαράζει τον δρόμο της εξυγίανσης, διευκολύνοντας παράλληλα και ενθαρρύνοντας, την συμμετοχικότητα των πολιτών και ειδικότερα των νέων στις εκλογικές διαδικασίες.

Σαφέστατα, το μεγάλο ποσοστό αποχής των νέων από τις εκλογικές διαδικασίες δεν περιορίζεται με μια εφαρμογή. Όμως η απόκτηση εκλογικής συνείδησης, αλλά και πολιτικής συμμετοχής, καλλιεργείται από τα μέσα που έχει ο νέος στη διάθεση του, τα οποία συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του. Η τεχνολογία, κατά κανόνα, συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του νέου και μπορεί να αποτελέσει το μέσο ενίσχυσης της συμμετοχικότητας, καθώς οι νέοι είναι πλήρως εξοικειωμένοι και καταρτισμένοι μαζί της.

Η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους νέους και η υπερπήδηση εμποδίων όπως ο χρόνος και ο τόπος θα οδηγήσει σε μια συνεχή εξέλιξη του συστήματος, οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ νέων και κράτους, καθώς οι νέοι δεν εμπιστεύονται το σύστημα στη συμβατική του μορφή.

Μέσα λοιπόν από μια απλή εφαρμογή (app), ο αιτών θα πρέπει αρχικά να εγγραφεί ως χρήστης στην εφαρμογή. Στην αρχική σελίδα της εφαρμογής θα υπάρχουν δύο επιλογές, «νέος ψηφοφόρος» και «εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού».

Η επιλογή «νέος ψηφοφόρος», θα παραπέμπει τον μελλοντικό εκλογέα στο πεδίο έκδοσης εκλογικού βιβλιαρίου, ο οποίος θα συμπληρώνει την ταυτότητα του και άλλα βασικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να ταυτίζονται αυτόματα με τον ίδιο, ούτως ώστε να έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της έκδοσης του εκλογικού βιβλιαρίου.

Επιλέγοντας την «εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους», ο εκλογέας θα ακολουθεί παρόμοια διαδικασία με την πιο πάνω. Στη συνέχεια θα καταχωρεί διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Τέλος, θα επιλέγει την χώρα και το εκλογικό κέντρο το οποίο επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σ’ ένα ειδικό τμήμα της εφαρμογής θα αναρτώνται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για τις δύο περιπτώσεις, όπως συνημμένη φωτογραφία της ταυτότητας μπρος και πίσω, αλλά επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει χώρος για ηλεκτρονική υπογραφή, στην θέση της ιδιόχειρης.

Πριν την οριστική υποβολή ο αιτών βεβαιώνει, ότι όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία είναι αληθή και τυχών δήλωση ψευδών στοιχείων θα επιφέρει τις ανάλογες ποινές. Mε την ολοκλήρωση της αίτησης από τον εκλογέα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναλαμβάνει τη διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Επιπρόσθετα, θα μπορούσε το εκλογικό βιβλιάριο αλλά και το έγγραφο έγκρισης στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, να μετατρέπονταν σε ψηφιακή μορφή και να αποθηκεύονται στο κινητό τηλέφωνο του εκλογέα και συγκεκριμένα σε εφαρμογή τύπου «wallet».

Η αλληλένδετη απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου τομέα, ειδικά κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας θα ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και της συμμετοχικότητας αυτών, ειδικότερα της νεολαίας.