Select Page

Tο «Σύνδρομο Μίζερης Αντιπολίτευσης», έχει κυριεύσει την πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Η μίζερη νοοτροπία αναδεικνύεται μέσα από δηλώσεις και γεγονότα των τελευταίων χρόνων, με την επικαιρότητα, να επιβεβαιώνει ότι η αντιπολίτευση έχει ξεφύγει.

Η στρατηγική αυτή, η οποία εκδηλώνεται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά «ζω στον κόσμο μου» και σε αυτό το σημείο, να ξεκαθαρίσω ότι, το «σιωπητήριο» σαφέστατα, δεν είναι η λύση. Η κυβέρνηση θέλει και την αντιπολίτευση της, αλλά η σημερινή, κούρασε ακόμα και τους ψηφοφόρους της.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πλευρά του, δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να μας αποδείξει ότι, δεν είναι ακριβώς όπως τα γράφω, στηρίζοντας την πρόταση του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία.

Θα αντιληφθούν όμως τα θετικά της εν λόγω πρότασης ή θα μετρήσουν πάλι το δικό τους συμφέρον και θα συνεχίσουν τη μίζερη αντιπολίτευση;

Αναφέρω πολύ απλά τι είναι η οριζόντια ψηφοφορία. Ο ψηφοφόρος με την εφαρμογή της οριζόντιας, δεν θα περιορίζεται στην εκλογή υποψηφίων από ένα μόνο κόμμα αλλά θα έχει την δυνατότητα να ψηφίζει διαφορετικά πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Σταχυολογώ τα εξής, σύμφωνα με τη δική μου άποψη:

  • Τα κόμματα θα τρέξουν να βρουν σοβαρές και ικανές προσωπικότητες για να κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια τους. Αυτή η κίνηση θα προσελκύσει τα άτομα που απέχουν από τις κάλπες, μπροστά στον κίνδυνο αύξησης των ήδη τεράστιων ποσοστών αποχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Τα κόμματα θα βεβαιωθούν να επιλέξουν ικανές προσωπικότητες για να κοσμήσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Άρα, δεν θα συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια τους απερίσκεπτα, επομένως, στη Βουλή πιθανότατα να έχουμε πιο ικανούς εκπροσώπους των πολιτών, με τα οφέλη, εκ των πραγμάτων για τους πολίτες, να είναι πολλαπλά.
  • Αυτή η κίνηση θα προσελκύσει παράλληλα άτομα που απέχουν από τις κάλπες αμβλύνοντας τον κίνδυνο αύξησης των ήδη τεράστιων ποσοστών αποχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Είναι λαϊκή απαίτηση. Η άρνηση των κομμάτων να ακούσουν το λαό θα εδραιώσει την αποχή και την απαξίωση.

Τούτου δοθέντος κοντολογίς, ας πρυτανεύσει έστω και την ύστατη στιγμή η λογική και να στηριχθεί η οριζόντια ψηφοφορία, καθώς μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει η εν λόγω πρόταση στην κοινωνία και στους πολίτες.