“Δεν μπορώ να πω με σιγουρά ότι τα πραγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν.”

Georg Christoph

 Είναι γενικά παραδεχτό και αποδεχτό ότι αποτύχαμε να διαβάσουμε τα μηνύματα των καιρών και να καταφέρουμε να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίστουμε. Διάφοροι τομείς της κοινωνίας μας πάσχουν και χρειάζονται άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ένας τέτοιος τομέας είναι και αυτός της Παιδείας, με το πρόβλημα του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών στα σχολεία που ταλανίζει εδώ και χρόνια την κοινωνία μας.

Εν έτει 2015 εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα διορισμού αναχρονιστικό που το βασικό κριτήριο για εισαγωγή στον κατάλογο διοριστέων είναι η ημερομηνία απόκτησης πτυχίου. Για πολλούς θεωρείται ως ο πιο αξιοκρατικός τρόπος διορισμού των νέων πτυχιούχων, όμως με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται ένα σάπιο σύστημα που η ίδια η κοινωνία συντηρεί, χωρίς να προωθεί την ανέλιξη των αρίστων και των κατάλληλα καταρτισμένων.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται με το υπάρχον σύστημα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους νέους εκπαιδευτικούς όσο και για το ίδιο το Εκπαιδευτικό Σύστημα. Οι νέοι πτυχιούχοι που έχουν ως όραμα και φιλοδοξίες να διδάξουν στα σχολεία, γνωρίζουν πως είτε δε θα διοριστούν ποτέ, είτε θα διοριστούν λίγα χρόνια πριν αφυπηρετήσουν. Έτσι αρκετοί αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης ή διαφορετικά να ασχοληθούν με κάτι το οποίο δεν τους ευχαριστεί. Συνεπώς το ίδιο το Εκπαιδευτικό Σύστημα διώχνει την «ελίτ» των νέων, τους άριστους των αρίστων, αυτούς που θέλουμε να διδάξουν στα παιδιά μας.

Με τον άμεσο εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων και τη δημιουργία νέου συστήματος πρόσληψης, κυρίως βάσει γραπτών εξετάσεων, θα επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Εκπαίδευση. Θα διορίζονται οι ικανοί, αυτοί που τους έχει ανάγκη ο τόπος να διδάξουν και να προετοιμάσουν τα νέα παιδιά να βγουν στην κοινωνία. Αυτοί που θα τους δώσουν τα κατάλληλα εχέγγεια για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών. Θα έχουμε ένα σύστημα δίκαιο, όπου δε θα αποτελεί μοναδικό κριτήριο η ημερομηνία κατάθεσης του πτυχίου αλλά και η μόρφωση και η όποια προυπάρχουσα επαγγελματική πείρα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας και τους εμπλεκόμενους φορείς για αλλαγή του τρόπου διορισμού και γενικά στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι προσπάθειες αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όπως έχουμε δει ξανά εντοπίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία, δεν το επιλύουμε άμεσα και μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, λοιπόν,  να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό κόστος για το καλό του τόπου μας. Πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε και να ανεβούμε στα τελευταία βαγόνια του τρένου της αλλαγής.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων και επιτέλους να παύσει το πιστοποιητικό γέννησης και η ημερομηνία αποφοίτησης να αποτελούν το βασικό κριτήριο διορισμού. Με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με σωστό σχεδιασμό, θα φέρουμε την αλλαγή, την πρόοδο, θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Το χρειαζεται η κοινωνία, το θέλει η νέα γενιά!

Ηλίας Κακκής