• της μαριας πετρου

  ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΑΥΡΙΟ | ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

  Στις δύσκολες εποχές τις οποίες ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να διευρύνει τους επαγγελματικούς ορίζοντες των νέων ανθρώπων. Θα πρέπει να τους βοηθήσει να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα έτσι ώστε να έχουν τα κατάλληλα εφόδια για την πρόσληψή τους στον κόσμο της εργασίας.

  Οι φοιτητές με την απόκτηση του πτυχίου τους και με την αναζήτηση εργασίας οι πρώτες ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν είναι οι εξής, Έχεις κάποια περίοδο  προϋπηρεσίας στον κλάδο; Ξέρεις ποιές είναι οι ευθύνες που χρειάζεται ,και έχεις την εμπειρία για την ανάληψη της θέσης  αυτής; Η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.

  Η εφαρμογή μαθημάτων προετοιμασίας και καταρτισμού θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην εξεύρεση εργασίας των νέων επιστημόνων. Τα πτυχία μας θα έχουν μεγαλύτερο αντίκρισμα και θα μπορούμε να αναπτύξουμε τις ερευνητικές και επιχειρηματικές  μας ικανότητες μέσα από την καινοτομία. Έτσι θα έχουμε όλα τα εχέγγυα για να προσληφθούμε σε  ηγετικές θέσεις αφού θα έχουμε την ικανότητα να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να παίρνουμε πρωτοβουλίες.

  Επιπρόσθετα η πρόταση για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των φοιτητών θα βελτιώσει τις μαθησιακές τους  επιδόσεις  και θα κάνει τα πανεπιστήμια μας λαμπρά κέντρα ακαδημαϊκής αριστείας. Θα προάγεται ο ευγενής ανταγωνισμός και οι νέοι θα έχουν κίνητρα να αφοσιώνονται στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις χωρίς να θεωρούν το πανεπιστήμιο αγγαρεία. Ακόμη οι έρευνες και οι ιδέες των φοιτητών θα μπορούν να αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις (με την εφαρμογή φυσικά του κατάλληλου νομικού πλαισίου) με στόχο το οικονομικό και επαγγελματικό όφελος των φοιτητών. Η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή επιχειρήσεων από το εξωτερικό θα δώσει τις εμπειρίες στους φοιτητές  τις οποίες οι εργοδότες απαιτούν.

  Ωστόσο κάποιοι κύκλοι οι οποίοι πάνε ενάντια στην καινοτόμα και εκσυγχρονιστική θέση για την  διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους χώρους σπουδών, ας αφήσουν στο περιθώριο τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες και ας κοιτάξουν το καλό της νεολαίας και του φοιτητικού κόσμου.

  Εμείς οι νέοι βγαίνουμε μπροστά! Είμαστε η γενιά που θα τα αλλάξει όλα! Δεν μένουμε μόνο στα λόγια αλλά προχωράμε και στις πράξεις. Είμαστε πρωτοστάτες για την εφαρμογή του σχεδίου για την διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά που θα αποτελέσει σταθμό για τη μείωση της ανεργίας αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα αλλά ανοίγουμε τον δρόμο για ένα ελπιδοφόρο αύριο!


  12711245_10201445289091450_2387469583334472098_o

   

  Της Μαρίας Πέτρου

  Φοιτήτρια Τμήματος Διεθνών Ευρωπαικών και Οικονομικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου

Leave a reply.