• πετερ_νεο

  Η ΤΙΜΗ, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ | TOY ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  Το χθες μπορεί να υποδείξει την κατεύθυνση κίνησης. Μπορεί να φωτίσει την τροχιά της πορείας μέσα στον χρόνο και να αποτελέσει αδιάψευστο κριτή της ιστορίας. Μπορεί να εργαλιοποιηθεί και μεθοδολογικά να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να αναλύσει, σωστά και λάθη, παρεκκλίσεις και συνέπεια στόχων. Μπορεί επιπλέον να αποτελέσει βωμό δοξασιών υποκύπτοντας στις εμμονές του αλάνθαστου.

  Η επικείμενη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν αποτελεί παρά μόνο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτική ανασκόπηση. Σε μια πορεία που αναμφίβολα μπορούν να σημειωθούν παραλείψεις και επιτυχίες, οφείλουμε να μην εστιάσουμε στο πρόσημο τις αφαίρεσης των δύο, αλλά να επιμείνουμε στην αντ’ εξέταση των λαθών.

  Κάθε γενιά έχει την ευκαιρία να διορθώσει όλα εκείνα στα οποία η προηγούμενη απέτυχε. Αυτό είναι και το συμβόλαιο τιμής της δικής μας γενιάς. Να μην αναζητήσει αναβάπτισμα στα κομματικά νάματα, μα να διαβεί το κατώφλι της πολιτικής όντας έτοιμη να πλαισιώσει ότι την εξυπηρετεί και να συγκρουστεί με ότι την υπονομεύει.

  Μπορούμε να μείνουμε στην κριτική του πίνακα που απεικονίζει την πραγματικότητα, της κοινωνίας μας, της πολιτικής, του κόμματος μας. Μπορούμε όμως και να λερωθούμε για να φτιάξουμε ξανά ότι δεν βρίσκετε στο δικό μας σχέδιο για το μέλλον. Αν κάτι λοιπόν παραμένει αναλλοίωτο στην πορεία του χρόνου για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αν κάτι από το 1976 μέχρι σήμερα εξακολουθεί να καθορίζει τη δράση του, αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα του να ασκεί αυτοκριτική. Να αποδέχεται λάθη και παραλείψεις, αλλά και να ενισχύει τις ορθές πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

  Δεν νιώθω λοιπόν, ως Πρόεδρος της νεολαίας αυτής της παράταξης, ούτε στο κατ ελάχιστον την ανάγκη να μεταμορφωθώ σε κομματικό χειροκροτητή. Δεν το αναζήτησε η πολιτική κατεύθυνση του ΔΗΣΥ σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο δεν το επιβάλλει η ίδια ιστορία του. Αν για κάτι νιώθω υπόλογος, είναι στο άνοιγμα της παράταξης μας στους νέους. Σε όλους εκείνους που έχουν τη διάθεση να ξεφύγουν από την κριτική και να μπουν στην πράξη.

  Σε αυτούς θα φροντίσω να δοθεί ο λόγος και εκεί θα αφιερώσουμε τις δράσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

  Τιμώντας το παρελθόν, μα κυρίως όλους όσοι κουβάλησαν στους ώμους την παράταξη σε χρόνια διωγμών και μίσους, όλους αυτούς που σήμερα δεν τους γνωρίζει κανείς, γιατί δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα, οφείλουμε να καταθέσουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας.

  Σε όσους υπηρέτησαν την παράταξη ως αξιωματούχοι χρωστάμε αφενός τις ευχαριστίες μας, γιατί κατάφεραν να την κρατήσουν ζωντανή, αφετέρου και πολύ περισσότερο όμως χρωστάμε την εποικοδομητική μας κριτική.

  Σε εσένα φίλη και φίλε χρωστάμε ένα κάλεσμα. Το κάλεσμα να μας κρίνεις, μα και να μας προτείνεις. Να σταθούμε δίπλα δίπλα στον όμορφο αγώνα συνδιαμόρφωσης του δικού μας αύριο. Σχεδιάζοντας λοιπόν τις δράσεις της οργάνωσης μας ενόψει των 40 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλα αυτά. Ελπίζω να ανταμώσουμε στην κριτική και στην πρόταση, στο τραπέζι που κρίνεται το κοινό μας μέλλον.

  Το πολιτικό γραφείο της παράταξης, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ιστορία του, αποφάσισε να σχεδιάσει 40 συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα τόσο την ιστορική αναδρομή της παράταξης, όσο και τον διάλογο και το βήμα κριτικής που θέλει να δώσει στους νέους. Στο στάδιο της εξαγγελίας σήμερα βρίσκονται τα εξής:

  1. Δημιουργία ειδικού καναλιού επικοινωνίας και παράθεσης απόψεων, μέσα από την ιστοσελίδα μας αλλά και μέσα από κοινωνικά δίκτυα. Η δράση τιτλοφορείται: «Η Νεολαία Μπροστά» και σκοπό έχει την ώριμη ανταλλαγή απόψεων σε όλα όσα απασχολούν τους νέους. Πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.
  2. Δημοσίευση ειδικού χρονολογίου με οπτικογραφημένα αποσπάσματα από την ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού, τις πολιτικές του τοποθετήσεις σε σημεία σταθμούς.
  3. Αντ’ εξέταση των αποφάσεων εκείνων που καθόρισαν την πολιτική πραγματικότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέσα από τις μαρτυρίες αυτών που τα έζησαν
  4. Σχεδιασμός ειδικού application που να επιτρέπει γρήγορη ενημέρωση για τις δράσεις και τις τοποθετήσεις της νεολαίας και ασφαλώς φιλικό στον αντίλογο
  5. Ειδικό θεματικό Παγκύπριο Συνέδριο στις 25 Απριλίου, στο οποίο και θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου με τους νέους προκειμένου να εξεταστούν και να ενσωματωθούν.
  6. Ανοικτο διαγωνισμό για αλλαγή του λογοτύπου της παράταξης
  7. Επαναλειτουργία της δράσης: «Φεστιβάλ Νέας Γενιάς», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης και επαφής των νέων με τον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και του αθλητισμού.

  Όλη τη δράση θα βρείτε στο www.nedisy.org/40xronia_istorias/


   ΠΔ

  Πέτρος Δημητρίου

  Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ

  Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικών

  Επιστημών Πανεπ. Κύπρου

Leave a reply.