Select Page

Η 15η Νοεμβρίου είναι αποφράδα ημέρα. Είναι η ημέρα που το ψευδοκράτος «ανακηρύχτηκε» χωριστό κράτος με την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Μια παράνομη ενέργεια ενδεικτική του στόχου της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την ενέργεια αυτή ως παράνομη και νομίμως άκυρη όμως η Τουρκία μέχρι και σήμερα δεν έχει επιδείξει καμία ουσιαστική προσπάθεια συμμόρφωσης με τα σχετικά ψηφίσματα. Αντ’ αυτού οι παράνομες ενέργειες της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία συνεχίζονται σε βάρος όλων των Κυπρίων και οι προκλητικές της αξιώσεις δεν συμβάλλουν στην επιστροφή στις συνομιλίες.

Ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε τη σημερινή μέρα για “πικνίκ” στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επιδεικνύοντας μηδενικό σεβασμό προς τους νόμιμους κατοίκους της πόλης αλλά και προς τη διεθνή νομιμότητα. Ως εκ τούτου, το μήνυμα που απορρέει από τη σημερινή μέρα αφορά όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Δεν μπορεί να βρίσκει ευεπίφορο έδαφος η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση του εγγυητικού καθεστώτος και των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς επίσης και της παραμονής ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Η μόνη λύση είναι η συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ μέσα στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους νόμους, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως ΝΕΔΗΣΥ καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους όπως έπισης και τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Επαναλαμβάνουμε την πολιτική μας βούληση για εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Διαρκής μας στόχος παραμένει να καταστεί πραγματικότητα μια συμφωνία αμοιβαίου συμβιβασμού προς όφελος όλων των Κυπρίων αξιοποιώντας την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η καλύτερη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των Κυπρίων.