• ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΦΠΚ

  ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προχώρησε σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, τη Δευτέρα 5/9/2016. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα εκκρεμούντα θέματα, ενώ ταυτόχρονα καταθέσαμε τις δικές της προτάσεις και εισηγήσεις για ό,τι αφορά τα φοιτητικά προβλήματα.

  Όπως ενημερωθήκαμε, η κατάθεση αιτήσεων για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα ολοκληρώθηκε ομαλά με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 23000. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη χρονιά που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναλάβει την παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικών επιδομάτων (πρώην φοιτητικό πακέτο για φοιτητές εσωτερικού και εξωτερικού) μέσα από την εξέταση μίας ενιαίας αίτησης. Καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας για την καθυστέρηση της καταβολής του ποσού στους δικαιούχους και ενημερωθήκαμε πως η καταβολή της Φοιτητικής Χορηγίας θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και του Φοιτητικούς Πακέτου, το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
  Για ό,τι αφορά τους Ελλαδίτες φοιτητές που φοιτούν στην Κύπρο και είναι δικαιούχοι του φοιτητικού πακέτου, θα εκδοθεί σχετική αίτηση εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα λήγει τέλος Νοεμβρίου.
  Μεταφέραμε επίσης τους προβληματισμούς μας σε σχέση με τις νέες διαδικασίες που απαιτούνται για εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας οι οποίες είναι πολύ πιο χρονοβόρες και επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες των νεοεισερχόμενων φοιτητών. Ο Υπουργός, αφού μας εξήγησε πως για το πρόβλημα οφείλονται οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας μας υποσχέθηκε πως θα συγκαλέσει συνάντηση με όλα τα αρμόδιά υπουργεία με σκοπό από το νέο χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος.
  Πολύ θετικά αντικρίζουμε και την αποκατάσταση μιας αδικίας εναντίον των Κύπριων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, η οποία χρονίζει. Μέχρι σήμερα οι Κύπριοι φοιτητές, οι οποίοι εξασφάλιζαν θέση σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας δεν μπορούσαν αιτηθούν μετεγγραφή σε άλλο Ίδρυμα της χώρας. Με πρόσφατη απόφαση της βουλής των Ελλήνων, πλέον οι Κύπριοι φοιτητές θα αντιμετωπίζονται για το θέμα των μεταγραφών όπως και οι Ελλαδίτες. Έτσι ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε ανακοίνωση που να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ποια είναι τα ακριβή κριτήρια αίτησης για μεταγραφή.
  Καταθέσαμε επίσης τις δικές μας προτάσεις στον Υπουργό Παιδείας οι οποίες συμπεριλαμβάνουν:
  1. Αύξηση του κονδυλίου που αφορά το φοιτητικό πακέτο. Αυτό προκύπτει μέσα από την υλοποίηση της θέσης μας από την περσινή χρονιά. Μέσα από την ενοποίηση της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου κάτω από ένα ενιαίο φορέα δίνεται τη δυνατότητα της μεταφοράς πλεονάσματος από το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας στο κονδύλι που αφορά το φοιτητικό πακέτο.
  2. Συμπερίληψη των δικαιούχων Ελλαδιτών Φοιτητών που φοιτούν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου στους άμεσους λήπτες του φοιτητικού πακέτου χωρίς επιπλέον αίτηση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
  3. Συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στον Ανεξάρτητο Φορέα Οικονομικής Στήριξης που σκοπό έχει να βοηθά φοιτητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  4. Οι λήπτες της φοιτητικής χορηγίας να είναι δικαιούχοι της φοιτητικής ταυτότητας τους Οργανισμού Νεολαίας που παρέχει πολλές προσφορές και εκπτώσεις σε πολλά καταστήματα και υπηρεσίες.
  Εν κατακλείδι η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δηλώνει πως και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των φοιτητών σε όποιο μέρος και αν σπουδάζουν. Επίσης, θα κάνουμε ότι μπορούμε ούτως ώστε να πείσουμε τους αρμόδιους φορείς για την ορθότητα των πιο πάνω προτάσεων μας ούτως ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο.
  Γραφείο Τύπου ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
  6/9/2016

Leave a reply.