Και Εγένετο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 72 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Χάλυβα και Άνθρακα, των δυο βασικών υλικών για τη δημιουργία των οπλικών συστημάτων της τότε εποχής.

Είναι λοιπόν γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με σκοπό να προάγει την ειρήνη και να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα. Χαραμίστηκε πολλή στρατιωτική, πολιτική και επιστημονική ευφυΐα εν τέλει αφήνοντας την Ευρώπη εντελώς ρημαγμένη. Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 70.000.000 και άλλα περίπου 30.000.000 ανθρώπων μετακινήθηκαν. Η Ευρώπη έμεινε ένας σωρός από ερείπια. Η παραγωγική ικανότητα πολλών χωρών είχε καταστραφεί και η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης έφτανε μόλις το 50% της προπολεμικής περιόδου.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη αναρωτήθηκαν λοιπόν τι μπορεί να γίνει για να μην ξανασυμβεί τέτοιο δράμα και έτσι μέσα από αυτά τα συντρίμμια αναδύθηκε μια νέα πρωτοβουλία συνεργασίας την οποία προώθησαν οι ιδρυτικοί πατέρες της Ε.Ε, βλέποντας και ενεργώντας πέραν από την εποχή τους.

Σήμερα γιορτάζουμε αυτές τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της συμφιλίωσης, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης τις οποίες πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές ακριβώς οι αρχές και αξίες είναι που απειλούνται σήμερα από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που τείνει να απλώσει το σκοτάδι και πάλι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Ένας πόλεμος που ήρθε να μας αποδείξει με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες, ακόμη και στις μέρες μας, ακόμη και στην Ευρώπη.

Μια ημέρα άλλαξε τα πάντα για την Ουκρανία και για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Σε ένα ολόκληρο λαό των 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, επικράτησε η ανασφάλεια και η σκέψη ότι για το μόνο που πρέπει να παλέψουν είναι πως θα επιβιώσουν εκείνοι και οι δικοί τους άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή που πρέπει να ανατρέξουμε στα λόγια και στις πράξεις των πατέρων της Ευρωπαϊκής ιδέας για να προστατεύσουμε αυτό που οι ίδιοι οραματίστηκαν και μας προσέφεραν.

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι συνάμα μια ευκαιρία αναστοχασμού για να δούμε που ήμασταν, που είμαστε σήμερα και που θέλουμε να πάμε αύριο αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, πόσο σπουδαία και ωφέλιμη είναι για όλους μας η ΕΕ. Ως Κύπριοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που από την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος αποτελεί μέρος αυτού του οράματος, ίσως του μεγαλύτερου οράματος που υλοποιήθηκε ποτέ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλωστε για εμάς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν η δικαίωση μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε από την ίδρυση μας το 1976.

Ενωμένοι στην πολυμορφία!