Navigation

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΜΑΚΙ)

Η Μαθητική Κίνηση της ΝΕΔΗΣΥ (ΜΑΚΙ), υπάγεται οργανικά στη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού και λειτουργεί αυτόνομα, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον της μαθητικής νεολαίας.

Είναι η Μαθητική Κίνηση που μέλη της είναι μαθητές και μέλημά της είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αντιλαμβάνεται τους μαθητές ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι σαν τους “μικρούς” που πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματά τους.

Είναι Αυτόνομη, γιατί διαθέτει τα δικά της συλλογικά όργανα που εκλέγονται από τους ίδιους τους μαθητές και απορρίπτει τη λογική των κομματικών στεγανών και της κομματικής περιχαράκωσης που καλλιεργούν άλλες μαθητικές κινήσεις. Η ΜΑΚΙ, πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, θέλει τους μαθητές να δημιουργούν και να εκφράζονται όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, άλλα το συμφέρον των μαθητών και της σχολικής κοινότητας.

Είναι Κίνηση ελπίδας και προοπτικής και δεν περιορίζεται σε ευχολογία και απατηλές εξαγγελιες. Αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της μαθητιώσας νεολαίας προτείνοντας λύσεις που ενισχύουν την οντότητα του μαθητή, τόσο στο σχολικό, όσο και στον κοινωνικό χώρο.


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 • maki kampania

  ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑ | ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΑΚΙ 2020

  «Μην πάρεις απουσία» είναι η νέα καμπάνια που ξεκινάει για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την Μαθητική  Κίνηση (ΜΑΚΙ).

  Με την νέα καμπάνια έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα σχολείο που θα συμβαδίζει με τις προκλήσεις του σήμερα πατώντας γερά στα θεμέλια της ιστορίας μας. Δίνουμε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, τις ξένες γλώσσες, τον εθελοντισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, καθώς την οδική ασφάλεια και την υγεία. Απεικονίζουμε με την πρότασή μας ένα σχολείο το οποίο θα πλησιάζει τα σύγχρονα πρότυπα της εκπαίδευσης. Μέσω της ανοιχτής συμμετοχικής διαβούλευσης, επαφεςμε τους αρμόδιους φορείς  αλλά και συναντήσεις με τους ίδιους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ανά το παγκύπριο θα συνδιαμορφωσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τις δύο αυτές εκπαιδευτικές βαθμίδες. Στόχος μας, να δημιουργήσουμε μια πρόταση-τομή για ένα τμήμα της Παιδείας το οποίο λιμνάζει τις τελευταίες δεκαετίες.

  Με την καμπάνια μας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαμορφώνουμε μια συνολική πρόταση για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η καμπάνια θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2020.

  ΜΑΚΙ

   

 • ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ_ΑΡΘΡΟ

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ | ΜΑΚΙ

  Η ΜΑ.ΚΙ. σε συνεργασία με τη ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ., στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά την καλοκαιρινή της κατασκήνωση για τους μαθητές της Νεολαίας. Η κατασκήνωσή θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 07 μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2015 στο Λατσί, στην Πόλη Χρυσοχούς με διαμονή στο Nicki Holiday Resort.

  Μέσα από ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα, στόχος είναι οι μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας, θα ενημερωθούν για την πλούσια ιστορία του τόπου μας μέσα  από εκδρομές σε ιστορικούς χώρους και φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, επιπρόσθετα οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια. Continue Reading

 • Η κατευθυνση του εκπαιδευτικου μας συστηματος: Χαμενοι στη μεταφραση

  Πολλές φορές στο παρελθόν έχει λεχθεί ότι η παιδεία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία που διαθέτει μια χώρα, αφού τα ωφέλη που αποφέρει η επένδυση στους νέους ανθρώπους μπορεί να να αποδόσει πολλαπλά ωφέλοι. Δυστηχώς στη δική μας χώρα μεταφράζουμε των όρο ενίσχυσης της παιδεία, και το πως ακριβώς περιμένουμε να μας αποδόσει, με την ικανοποίηση. Ικανοποίηση των συνδικαλιστών δασκάλων και καθηγητών, ικανοποίηση των οργανομένων γονέων, ικανοποίηση της κοινής γνώμης, ικανοποίηση ακόμα και των μαθητών. Στη προσπάθεια μας λοιπόν να ικανοποίησουμε τους πάντες και τα πάντα χάνουμε την ουσία, αδυνατούμε να χαράξουμε τη στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αναβαθμήσουμε τη ποιότητα των αποφοίτων των σχολείων μας, καθώς και να ενδυναμώσουμε τη κυπριακή οικονομία, στους τομείς που πραγματικά θέλουμε να κατευθυνθούμε. Continue Reading

 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΙ

  Αθλητικό Διήμερο «ΑΥΞΕΝΤΙΑ»

  Η ΜΑ.ΚΙ. σε συνεργασία με τη Νεολαία Δημοκρατικού Συναγερμού, διοργανώνουν το καθιερωμένο αθλητικό διήμερο «ΑΥΞΕΝΤΙΑ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί  στις 7-8 Μαρτίου, στις εξοχικές  κατοικίες ΠΟΕΔ στις Πλατρες. Το εν λόγω αθλητικό διήμερο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη  του Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 55-59’ Γρηγόρη Αυξεντίου. Continue Reading