• 1974ΤΕΛΙΚΟ

  ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ

  Η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί ημέρα μνήμης και εθνικού πένθους. Οι εγκληματικές ενέργειες της Χούντας των Αθηνών σε βάρος της Κύπρου επιτρέπουν στον Τούρκο κατακτητή να  εισβάλει στην πατρίδα μας, να την καταβάλει με την ισχύ των όπλων και να την κρατεί μέχρι και σήμερα διχοτομημένη.

  Η ΝΕΔΗΣΥ καταδικάζει τα τραγικά γεγονότα και τονίζει, σαράντα ένα χρόνια μετά, πως ο κυπριακός λαός δεν θα πρέπει να παραμένει στη καταδίκη αλλά θα πρέπει να αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα, μέσα από τη δύναμη της εθνικής του μνήμης.

  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας αυτών που αντισταθήκαν στα σχέδια της χούντας των Αθηνών και στον Τούρκο εισβολέα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

  Μια επανένωση που μπορεί να επέλθει εάν με ορθολογισμό και με σωστή διαχείριση και από τις δυο κοινότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δώσουν το έναυσμα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η εκλογή Ακκιντζί και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται να δίνει το αίσθημα αισιοδοξίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και Ευρωπαϊκού κράτους. Ένα κράτος  που δεν μπορεί να παραμείνει στο διχασμό και στο status quo για ακόμη 41 χρόνια. 41 χρόνια είναι πολλά, είναι πολλά για μια σκλαβωμένη χώρα, όπως η Κύπρος.

  Ακόμη και ετούτη την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, η τιμή προς την θυσία των ηρώων μας θα πρέπει να συνοδεύει τις προσπάθειες μας για ευημερία και ανάκαμψη. Έχουμε χρέος προς αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την δημοκρατία, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ακόμη πιο δημοκρατικό. Με αποτελεσματικούς και αξιόπιστους θεσμούς, με εμπεδωμένη την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Ένα κράτος ευθύνης, που να σέβεται και να λογοδοτεί στην κοινωνία. Που δεν θα χρεοκοπεί αλλά θα ευημερεί. Αυτό θα αποτελούσε και την καλύτερη τιμή. Αυτή είναι και η μεγάλη δική μας ευθύνη σήμερα. Να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια πορεία που να οδηγεί τον τόπο μας μπροστά.

  Η ΝΕΔΗΣΥ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στον αντικατοχικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Με αίσθηση ευθύνης θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εμπέδωση της δημοκρατίας και τον τερματισμό των δεινών του κυπριακού ελληνισμού.

  15 Iουλίου 2015

Leave a reply.