Navigation

YEPP

Το YEPP (Youth of the European People's Party) αποτελεί την επίσημη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αποτελεί την ευρωπαϊκή πλατφόρμα όλων των οργανώσεων νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατικών και Συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης. Οι αποφάσεις του YEPP έχουν βαρύνουσα σημασία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέσω του οποίου προωθούνται στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο.

Το YEPP ως η επίσημη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπροσωπεί εκατομμύρια ευρωπαίους νέους, ενώ οι σύνεδροι είναι ηγετικά στελέχη στις οργανώσεις νεολαίας τους και στα κόμματα των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Πολλά εκ των μελών του YEPP είναι σήμερα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων τους, στελέχη κομμάτων και αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η ΝΕΔΗΣΥ, μέσω του Χριστόδουλου Ιωάννου, κατέχει σήμερα τη θέση του Αντιπροέδρου της εν λόγω οργάνωσης και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που επιτεύχθηκε στα χρονικά των νεολαιών της Κύπρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

EDS

Η ΝΕΔΗΣΥ συμμετέχει στην Ένωση Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών με το φοιτητικό της τμήμα, την Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, θεωρεί ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η ενεργή συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αφού δημιουργεί εκείνα τα κανάλια επικοινωνίας με τους ευρωπαίους νέους εταίρους που αποκτά μια αξιοπρεπή παρουσία και εμπειρία στα ευρωπαϊκά fora.

EDS

Στην προσπάθεια μας αυτή η φοιτητική μας παράταξη, συμμετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος στην Ένωση Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών (EDS) - τη φοιτητική οργάνωση του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, του οποίου είναι μέλος ο Δημοκρατικός Συναγερμός - κατέχοντας μάλιστα μία εκ των οκτώ θέσεων αντιπροεδρίας τηςΈνωσης.

Στην EDS μετέχουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις που ιδεολογικά ανήκουν στο χώρο του κέντρου και της δεξιάς (Φιλελεύθεροι, Χριστιανοδημοκράτες).
Το 1961 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή φοιτητική οργάνωση E.D.S (EUROPEAN DEMOCRAT STUDENTS). Σκοπός της να προάγει την αδελφοσύνη και την συνεργασία μεταξύ των φοιτητών της Ευρώπης εντός και εκτός των συνόρων της τότε νεοσυσταθείσας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη δημιουργία του E.P.P (EUROPEAN PEOPLE’S PARTY – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), στο οποίο μετέχει και ο ΔΗ.ΣΥ. από το 2004, το EDS αποτελεί επίσημα το φοιτητικό οργανισμό του, ο οποίος «στεγάζει» όλες τις κεντροδεξιές, χριστιανοδημοκρατικές φοιτητικές παρατάξεις της Ευρώπης.

Η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ως πλήρες μέλος, συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά φοιτητικά δρώμενα, κατέχοντας επί σειρά ετών τις υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία. Συγκεκριμένα από το 2003 μέχρι το 2005 η Πρωτοπορία βρισκόταν επικεφαλής του οργανισμού με τον Αλέξανδρο Σίνκα στην προεδρία, και από το 2005 μέχρι πρόσφατα κατείχαμε τη θέση του αντιπροέδρου.

Η ενεργή συμμετοχή, μας εξασφαλίζει την προβολή του εθνικού μας προβλήματος μέσα από ψηφίσματα και συζητήσεις οι οποίες μεταφέρονται αυτούσιες στο E.P.P. δείχνοντας το ενδιαφέρον των ευρωπαίων φοιτητών για το Κυπριακό. Δεν μείναμε ποτέ όμως περιορισμένοι στο δικό μας πρόβλημα, αλλά πρωτοστατήσαμε στην προβολή για την επίλυση προβλημάτων σε πολλές άλλες χώρες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τα ψηφίσματα για τον πόλεμο στη Γεωργία, τη δικτατορία στη Λευκορωσία και τον αγώνα των μοναχών για το Θιβέτ.

Μέσα από την έπαλξη της EDS, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δίνει συνάμα δυναμικά το παρών της στις διαδικασίες που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συμμετέχει στην προσπάθεια για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των νέων της Ευρώπης, καταθέτει εισηγήσεις για τα προβλήματα των νέων, συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, ενώ επιτυγχάνει σε κάθε συνέδριο της EDS την έκδοση θετικών ψηφισμάτων για το Κυπριακό.

Η συμμετοχή της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας στα ευρωπαϊκά φοιτητικά δρώμενα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μια σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα στο διεθνές forum, στόχος μας είναι η προώθηση της εικόνας της πατρίδας μας, για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι νέοι με ανοιχτό μυαλό μπορούν να χαράξουν καινούργιους δρόμους.

DEMYC

Η Δημοκρατική Κοινότητα Νέων Ευρώπης, ιδρύθηκε τον Μάιο του 1964 και πρόκειται για τη διεθνή ομπρέλα των οργανώσεων νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, Συντηρητικών και άλλων όμορων κομμάτων της Ευρώπης. Αριθμώντας 35 μέλη οργανώσεις νεολαίων και πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη στο μητρώο της, η DEMYC αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον ισχυρές πολιτικές οργανώσεις νεολαίας. Η οργάνωση δομείται σε Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, πέντε Αντιπροέδρους, και τον Γενικό Γραμματέα. Το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς επίσης και οι ελεγκτές, εκλέγονται από το κογκρέσο που συνέρχεται κάθε δυο χρόνια.

Στόχος της οργάνωσης, είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων – μελών της, προερχόμενων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση της μεγάλης ιδέας της «Ενωμένης Ευρώπης».

Από το 1973 η DEMYC, συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκπροσωπεί ανελλιπώς τα μέλη της στις διάφορες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεολαίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νεολαίας, μιας πλατφόρμας οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη, που προωθεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η DEMYC αποτελεί πλήρες μέλος. Παράλληλα, η DEMYC συμμετέχει ενεργά στην Ένωση Ευρωπαίων Δημοκρατών (E.D.U.) από το 1979 συμβάλλοντας στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής της.

Κάθε χρόνο η DEMYC διοργανώνει αριθμό σεμιναρίων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής. Κάθε σεμινάριο ασχολείται με επίκαιρα και φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νέους της Ευρώπης και σ’ αυτά συμμετέχουν μεγάλος αριθμός μελών της. Παράλληλα διοργανώνει ή συμμετέχει κατά διαστήματα Πανευρωπαϊκές εκστρατείες και διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε διάφορες χώρες παγκοσμίως.

Η ΝΕΔΗΣΥ κατέχει σήμερα τη θέση του Αντιπροέδρου της εν λόγω οργάνωσης με τον Λοϊζο Μιχαήλ.

IYDU

Η Διεθνής Δημοκρατική Ένωση Νεολαιών (IYDU) είναι μια παγκόσμια συμμαχία των κεντροδεξιών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας. Αρχικά δημιουργήθηκε το 1981 και ιδρύθηκε το 1991, η IYDU απαριθμεί 127 πλήρη μέλη και παρατηρητές από περισσότερες από 80 χώρες και είναι η πτέρυγα της νεολαίας της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU). Η IYDU έχει την έδρα της στο Όσλο, Νορβηγία.

Βασικές αξίες του οργανισμού, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου:

Η IYDU πιστεύει ότι η πραγματική δημοκρατία, με ισχυρές ρίζες σε μια πλήρως συμμετέχουσα κοινότητα, είναι η μόνη βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης.
Η IYDU πιστεύει ότι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να ζει κανείς χωρίς φωβοδιώξεις, ιδίως για λόγους φυλετικούς, θρησκείας ή φύλου. Αυτή η βασική ελευθερία είναι προϋπόθεση χωρίς την οποία άλλα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξουν. Όταν υπάρχει ελευθερία από τον φόβο, όλες οι απόψεις μπορούν ναεκφραστούν. Μόνο τότε μπορεί να ανθίσει η πραγματική δημοκρατία.
Η IYDU πιστεύει ότι οι ελεύθερες αγορές δημιουργούν ελεύθερουςανθρώπους, αφού οι ελεύθερες αγορές είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που προάγει τη δημιουργικότητα, υποστηρίζει την οικονομικήανάπτυξη, και εξασφαλίζει την ατομική ελευθερία που στηρίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η IYDU είναι μέγας υποστηριχτής φιλοσοφίας του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των κρατών καθώς μόνο με το ελεύθερο εμπόριο έρχεται η πραγματική οικονομική ελευθερία. Ειδικότερα οι συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που κυριαρχούν σε ένα εκατομμύριο ανθρώπων τριτοκοσμικών χωρών, μπορούν να αλλάξουν άρδην εάν διαδραμάτιζε κυρίαρχο ρόλο το εμπόριο.
Κάθε χρόνο η IYDU φιλοξενεί το Forum ελευθερίας για τις οργανώσεις – μέλη της με εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό. Πολλοί συμμετέχοντες στα συνέδρια του IYDU έχουν εξελιχθεί σε υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι και ηγέτες στα κράτη τους.